Print Options:

Aromatyczna zupa krem z dyni pieczonej w miodzie

Porcje1 PorcjaPrzygotowanie20 minGotowanie1 godz.Czas łącznie1 godz. 20 min

Moja ulubiona jesienna zupa! Aromatyczna, trochę rozgrzewająca, o lekkiej konsystencji. Połączenie smaku dyni ze słodkim naturalnym miodem to po prostu strzał w dziesiątkę. Przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu, zupa robi się praktycznie sama. Ważne: do tego przepisu potrzebny jest dobry blender, żeby zupa miała idealną kremową konsystencję. Ja używam blendera kielichowego, ale blender ręczny też się świetnie sprawdzi.

Przepis na zupę z pieczonej dyni

 900 g dyni piżmowej
 1 jabłko
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 2 łyżka/ki oliwy
 2 łyżka/ki miodu
 2 goździki
 ½ łyżeczka/ki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
 sól i pieprz
 szczypta pieprzu cayenne
 1 l bulionu warzywnego
1

Nastaw piekarnik na 160 stopni. Obierz ze skórki dynię piżmową, jabłko,
cebulę oraz czosnek. Wszystkie składniki pokrój w większe kawałki, jak na zdjęciu poniżej, i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj dwie łyżki miodu, dwie łyżki oliwy oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, dwa całe goździki, szczyptę pieprzu cayenne, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj, tak żeby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 60 minut, do momentu, aż dynia będzie bardzo miękka.

Składniki na zupę krem z dyni

2

Po upieczeniu w pierwszej kolejności znajdź i usuń te dwa goździki, które dodaliśmy na początku - to bardzo ważne, bo jeśli przypadkiem je zblendujesz, zepsują smak zupy. Następnie zawartość naczynia żaroodpornego umieść w kielichu blendera, lub w garnku/misce, jeżeli używasz blendera ręcznego. Dodaj litr bulionu warzywnego i zblenduj całość na gładką, kremową zupę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub pieprzem cayenne. Zupę serwuj posypaną prażonymi migdałami, skropioną oliwą i z dodatkiem chrupiących grzanek z patelni.