Ten przepis dosłownie mnie dosłownie uratował na Malcie! Nie ma tutaj takiego wyboru pieczywa, jaki mamy w Polsce. W sklepach dostępne są białe maltańske chleby i bułki, pyszne, no ale ile można jeść białe pieczywo. Nie ma ono zbyt wielu wartości odżywczych i nie daje uczucia sytości. Ten przepis na chleb spadł mi po prostu z nieba! Piekę go co tydzień, już od ponad roku. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, później jedynie pół godziny wyrastania i kolejne pół w piekarniku, i gotowe!
Uwielbiam jeść go na śniadanie z hummusem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, albo z masłem orzechowym i domowym dżemem wiśniowym. Po takim rozpoczęciu dnia czuję się zdrowo najedzona, bez uczucia ciężkości. Polecam ten przepis wszystkim wielbicielom pieczywa i zdrowej kuchni.
Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. To bardzo ważne, żeby chleb był puszysty. Otręby, które zostaną Ci na sitku dosyp na końcu do mąki. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby, suszone drożdże i sól.
Do suchych składników dodaj melasę, olej i wodę. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa.
Natłuść formę chlebową o wymiarach 12 na 25 cm. Ja piekę w silikonowej formie chlebowej z Ikei o pojemności 1,5l, którą bardzo Wam polecam! Chleb się nie przykleja, a forma idealnie pasuje do tego przepisu i ma śliczny wzorek na spodzie.
Przełóż wymieszaną masę do formy do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Chleb powinien w tym czasie podwoić swoją objętość na tyle, żeby wystawał z formy.
Ten zdrowy chleb pełnoziarnisty nie potrzebuje zakwasu ani godzin spędzonych w kuchni. Stanowi idealne źródło białka i błonnika na diecie wegańskiej. Dodatkowo zachowuje świeżość aż do tygodnia! W temperaturze pokojowej trzymam go na wierzchu, w płóciennej ściereczce. W lecie, kiedy w mieszkaniu jest zbyt gorąco, przechowuję go w płótnie lub w folii w lodówce. Bazę do tego przepisu znalazłam w bardzo przyjemnej książce Andrew Sally "Przepisy na miłość i zbrodnię", która zawiera też dużo innych ciekawych pomysłów kulinarnych.
Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej i melasy, chleb po upieczeniu ma ciemnobrązową barwę i lekko słodkawy smak. Osoby, które nie przepadają za takim pieczywem mogą zastąpić melasę oliwą z oliwek. Dodatkowo, wymienione w przepisie ziarna i dodatki mogą być zastąpione dowolnymi ulubionymi pestkami, wystarczy zachować te same proporcje suchych i mokrych składników. Do wykonania tego przepisu polecam użycie wagi (to bardzo tani, a bardzo pożyteczny przedmiot w kuchni), gdyż to właśnie precyzja jest tutaj gwarancją sukcesu.
Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj mi proszę znać jak go oceniasz, możesz użyć gwiazdek na górze strony, albo zostawić komentarz.
Składniki
Przepis
Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. To bardzo ważne, żeby chleb był puszysty. Otręby, które zostaną Ci na sitku dosyp na końcu do mąki. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby, suszone drożdże i sól.
Do suchych składników dodaj melasę, olej i wodę. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa.
Natłuść formę chlebową o wymiarach 12 na 25 cm. Ja piekę w silikonowej formie chlebowej z Ikei o pojemności 1,5l, którą bardzo Wam polecam! Chleb się nie przykleja, a forma idealnie pasuje do tego przepisu i ma śliczny wzorek na spodzie.
Przełóż wymieszaną masę do formy do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Chleb powinien w tym czasie podwoić swoją objętość na tyle, żeby wystawał z formy.