Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

OcenaTrudnośćŁatwy

Ten przepis dosłownie mnie dosłownie uratował na Malcie! Nie ma tutaj takiego wyboru pieczywa, jaki mamy w Polsce. W sklepach dostępne są białe maltańske chleby i bułki, pyszne, no ale ile można jeść białe pieczywo. Nie ma ono zbyt wielu wartości odżywczych i nie daje uczucia sytości. Ten przepis na chleb spadł mi po prostu z nieba! Piekę go co tydzień, już od ponad roku. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, później jedynie pół godziny wyrastania i kolejne pół w piekarniku, i gotowe! 

Uwielbiam jeść go na śniadanie z hummusem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, albo z masłem orzechowym i domowym dżemem wiśniowym. Po takim rozpoczęciu dnia czuję się zdrowo najedzona, bez uczucia ciężkości. Polecam ten przepis wszystkim wielbicielom pieczywa i zdrowej kuchni. 

Porcje1 Porcja
Przygotowanie40 minGotowanie30 minCzas łącznie1 godz. 10 min

Składniki suche
 600 g pełnoziarnistej mąki chlebowej
 80 g płatków owsianych
 60 g łuskanego słonecznika
 40 g siemienia lnianego (najlepiej mielonego)
 35 g otrąb pszennych lub żytnich
 10 g suszonych drożdży
 3 łyżeczka/ki soli
Składniki mokre
 625 ml letniej wody (2,5 szklanki)
 80 g melasy lub syropu daktylowego
 1 łyżka/ki oleju słonecznikowego

1

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. To bardzo ważne, żeby chleb był puszysty. Otręby, które zostaną Ci na sitku dosyp na końcu do mąki. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby, suszone drożdże i sól.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

2

Do suchych składników dodaj melasę, olej i wodę. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

3

Natłuść formę chlebową o wymiarach 12 na 25 cm. Ja piekę w silikonowej formie chlebowej z Ikei o pojemności 1,5l, którą bardzo Wam polecam! Chleb się nie przykleja, a forma idealnie pasuje do tego przepisu i ma śliczny wzorek na spodzie.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

4

Przełóż wymieszaną masę do formy do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Chleb powinien w tym czasie podwoić swoją objętość na tyle, żeby wystawał z formy.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

5

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut minut w termoobiegu albo 40 minut bez termoobiegu. Upieczony chleb wyjmij z formy i zostaw na ruszcie piekarnika do odparowania i ostygnięcia. Krój dopiero, kiedy zupełnie wystygnie.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

Kategoria, , KuchniaSkładniki

Ten zdrowy chleb pełnoziarnisty nie potrzebuje zakwasu ani godzin spędzonych w kuchni. Stanowi idealne źródło białka i błonnika na diecie wegańskiej. Dodatkowo zachowuje świeżość aż do tygodnia! W temperaturze pokojowej trzymam go na wierzchu, w płóciennej ściereczce. W lecie, kiedy w mieszkaniu jest zbyt gorąco, przechowuję go w płótnie lub w folii w lodówce. Bazę do tego przepisu znalazłam w bardzo przyjemnej książce Andrew Sally "Przepisy na miłość i zbrodnię", która zawiera też dużo innych ciekawych pomysłów kulinarnych.

Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej i melasy, chleb po upieczeniu ma ciemnobrązową barwę i lekko słodkawy smak. Osoby, które nie przepadają za takim pieczywem mogą zastąpić melasę oliwą z oliwek. Dodatkowo, wymienione w przepisie ziarna i dodatki mogą być zastąpione dowolnymi ulubionymi pestkami, wystarczy zachować te same proporcje suchych i mokrych składników. Do wykonania tego przepisu polecam użycie wagi (to bardzo tani, a bardzo pożyteczny przedmiot w kuchni), gdyż to właśnie precyzja jest tutaj gwarancją sukcesu.

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj mi proszę znać jak go oceniasz, możesz użyć gwiazdek na górze strony, albo zostawić komentarz. 

 

 

Składniki

Składniki suche
 600 g pełnoziarnistej mąki chlebowej
 80 g płatków owsianych
 60 g łuskanego słonecznika
 40 g siemienia lnianego (najlepiej mielonego)
 35 g otrąb pszennych lub żytnich
 10 g suszonych drożdży
 3 łyżeczka/ki soli
Składniki mokre
 625 ml letniej wody (2,5 szklanki)
 80 g melasy lub syropu daktylowego
 1 łyżka/ki oleju słonecznikowego

Przepis

1

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. To bardzo ważne, żeby chleb był puszysty. Otręby, które zostaną Ci na sitku dosyp na końcu do mąki. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby, suszone drożdże i sól.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

2

Do suchych składników dodaj melasę, olej i wodę. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

3

Natłuść formę chlebową o wymiarach 12 na 25 cm. Ja piekę w silikonowej formie chlebowej z Ikei o pojemności 1,5l, którą bardzo Wam polecam! Chleb się nie przykleja, a forma idealnie pasuje do tego przepisu i ma śliczny wzorek na spodzie.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

4

Przełóż wymieszaną masę do formy do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Chleb powinien w tym czasie podwoić swoją objętość na tyle, żeby wystawał z formy.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

5

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut minut w termoobiegu albo 40 minut bez termoobiegu. Upieczony chleb wyjmij z formy i zostaw na ruszcie piekarnika do odparowania i ostygnięcia. Krój dopiero, kiedy zupełnie wystygnie.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach
(Visited 528 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *