Print Options:

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

Porcje1 PorcjaPrzygotowanie40 minGotowanie30 minCzas łącznie1 godz. 10 min

Ten przepis dosłownie mnie dosłownie uratował na Malcie! Nie ma tutaj takiego wyboru pieczywa, jaki mamy w Polsce. W sklepach dostępne są białe maltańske chleby i bułki, pyszne, no ale ile można jeść białe pieczywo. Nie ma ono zbyt wielu wartości odżywczych i nie daje uczucia sytości. Ten przepis na chleb spadł mi po prostu z nieba! Piekę go co tydzień, już od ponad roku. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, później jedynie pół godziny wyrastania i kolejne pół w piekarniku, i gotowe! 

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

Składniki suche
 600 g pełnoziarnistej mąki chlebowej
 80 g płatków owsianych
 60 g łuskanego słonecznika
 40 g siemienia lnianego (najlepiej mielonego)
 35 g otrąb pszennych lub żytnich
 10 g suszonych drożdży
 3 łyżeczka/ki soli
Składniki mokre
 625 ml letniej wody (2,5 szklanki)
 80 g melasy lub syropu daktylowego
 1 łyżka/ki oleju słonecznikowego
1

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. To bardzo ważne, żeby chleb był puszysty. Otręby, które zostaną Ci na sitku dosyp na końcu do mąki. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby, suszone drożdże i sól.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

2

Do suchych składników dodaj melasę, olej i wodę. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

3

Natłuść formę chlebową o wymiarach 12 na 25 cm. Ja piekę w silikonowej formie chlebowej z Ikei o pojemności 1,5l, którą bardzo Wam polecam! Chleb się nie przykleja, a forma idealnie pasuje do tego przepisu i ma śliczny wzorek na spodzie.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

4

Przełóż wymieszaną masę do formy do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Chleb powinien w tym czasie podwoić swoją objętość na tyle, żeby wystawał z formy.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

5

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut minut w termoobiegu albo 40 minut bez termoobiegu. Upieczony chleb wyjmij z formy i zostaw na ruszcie piekarnika do odparowania i ostygnięcia. Krój dopiero, kiedy zupełnie wystygnie.

Chleb domowy pełnoziarnisty na drożdżach

Wartości odżywcze

Wielkość porcji Chleb

Porcje 1


Amount Per Serving
Kalorie 209
% dziennego zapotrzebowania *
Tłuszcz 5g8%

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3g15%
Cholesterol 0mg
Sód 474mg20%
Potas 88mg3%
Węglowodany 37g13%

Błonnik 3g12%
Cukry 3g
Białko 7g15%

* % Dziennego Zapotrzebowania obliczony został na podstawie diety 2000 kcal. Indywidualna wartość dziennego zapotrzebowania na kalorie jest zależna od płci, wieku i aktywności fizycznej. Podane wartości mogą nie być w 100% właściwe, ponieważ przepis został przeliczony w aplikacji MyFitnessPal, na podstawie bazy danych wartości odżywczych, która nie została oficjalnie zatwierdzona przez Agencję Żywności i Leków (FDA).