Ten przepis dosłownie mnie dosłownie uratował na Malcie! Nie ma tutaj takiego wyboru pieczywa, jaki mamy w Polsce. W sklepach dostępne są białe maltańske chleby i bułki, pyszne, no ale ile można jeść białe pieczywo. Nie ma ono zbyt wielu wartości odżywczych i nie daje uczucia sytości. Ten przepis na chleb spadł mi po prostu z nieba! Piekę go co tydzień, już od ponad roku. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, później jedynie pół godziny wyrastania i kolejne pół w piekarniku, i gotowe!
Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. To bardzo ważne, żeby chleb był puszysty. Otręby, które zostaną Ci na sitku dosyp na końcu do mąki. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby, suszone drożdże i sól.
Do suchych składników dodaj melasę, olej i wodę. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa.
Natłuść formę chlebową o wymiarach 12 na 25 cm. Ja piekę w silikonowej formie chlebowej z Ikei o pojemności 1,5l, którą bardzo Wam polecam! Chleb się nie przykleja, a forma idealnie pasuje do tego przepisu i ma śliczny wzorek na spodzie.
Przełóż wymieszaną masę do formy do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Chleb powinien w tym czasie podwoić swoją objętość na tyle, żeby wystawał z formy.
Wielkość porcji Chleb
Porcje 1
* % Dziennego Zapotrzebowania obliczony został na podstawie diety 2000 kcal. Indywidualna wartość dziennego zapotrzebowania na kalorie jest zależna od płci, wieku i aktywności fizycznej. Podane wartości mogą nie być w 100% właściwe, ponieważ przepis został przeliczony w aplikacji MyFitnessPal, na podstawie bazy danych wartości odżywczych, która nie została oficjalnie zatwierdzona przez Agencję Żywności i Leków (FDA).