Print Options:

Hummus klasyczny

Porcje4 PorcjePrzygotowanie5 minCzas łącznie5 min

To jest TEN przepis, który nigdy nie zawodzi. Opanuje go każdy amator kuchni i dzięki temu nie raz uratuje posiłek, kiedy w lodówce jest tylko światło. Hummus to świetny pomysł na śródziemnomorską kolację albo zdrowe śniadanie. Świetnie pasuje do pieczywa, sałatki, wrapa i świeżych warzyw.

Przepis na domowy hummus

Składniki
 1 puszka ciecierzycy (400g) lub 250g ugotowanej ciecierzycy
 3 łyżka/ki zalewy z ciecierzycy (aquafaba)
 3 łyżka/ki pasty tahini (pasta z prażonych ziaren sezamu)
 3 łyżka/ki oliwy z oliwek
 2 łyżka/ki wody (opcjonalnie, dla lżejszej konsystencji)
 1 mały ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę
 sok z połowy małej cytryny
 Przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego
1

W kielichu blendera umieść ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, aquafabę, oliwę, czosnek oraz przyprawy. Blenduj do połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodaj wodę i ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystncji. Dopraw do smaku i gotowe.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji dishes

Porcje 4


Amount Per Serving
Kalorie 660Calories from Fat 24
% dziennego zapotrzebowania *
Tłuszcz 12g19%

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22g111%
Cholesterol 12mg4%
Sód 220mg10%
Potas 40mg2%

* % Dziennego Zapotrzebowania obliczony został na podstawie diety 2000 kcal. Indywidualna wartość dziennego zapotrzebowania na kalorie jest zależna od płci, wieku i aktywności fizycznej. Podane wartości mogą nie być w 100% właściwe, ponieważ przepis został przeliczony w aplikacji MyFitnessPal, na podstawie bazy danych wartości odżywczych, która nie została oficjalnie zatwierdzona przez Agencję Żywności i Leków (FDA).