Ta wegańska lasagne z sosem pomidorowym z tofu i bazyliowym beszamelem doskonale udaje prawdziwe włoskie lasagne bolognese. Lasagne nie zawiera tłuszczu, także jest bardzo lekka, ale dzięki tofu bardzo sycąca. Super opcja dla wielbicieli włoskiej kuchni.
Sos boloński wykorzystany w tym przepisie, świetnie sprawdzi się także w Spaghetti Bolognese. Na stronie przepisu na bolognese umieściłam też produkty polecane do sego sosu, zdjęcia krok po kroku oraz przydatne wskazówki. Polecam rzucić na nie okiem przed przygotowaniem lasagne, mogą być pomocne.
Zacznij od odmierzenia orzechów nerkowca. Umieść je w naczyniu blendera (lub misce, jeżeli używasz blendera ręcznego) i zalej wrzącą wodą, tylko żeby je przykryć. Odstaw do namoczenia na 15 minut, będziesz ich potrzebować później do przygotowania sosu beszamel.
Następnie przygotuj sobie wszystkie składniki do wegańskiego sosu bolognese. Pieczarki, cebulę i cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, marchewkę starkuj na dużych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kiedy wszystko jest ładnie pokrojone, odsącz tofu z zalewy i pokrusz je dokładnie w dłoniach - prosto na patelnię. Dodaj łyżkę oleju (u mnie kokosowy) i podsmaż przez kilka minut. W trakcie smażenia dopraw ulubionymi przyprawami i sosem sojowym.
Następnie na patelnię dodawaj kolejno pokrojone warzywa: cebulę, kilka minut później marchewkę, później cukinię, pieczarki i na końcu czosnek. Smaż całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj passatę pomidorową, czerwone wino i gęstą pastę pomidorową. Wymieszaj dokładnie całość i smaż jeszcze przez kilka minut. Dopraw finalnie do smaku i gotowe. Sos powinien być intensywny w smaku i aromatyczny.
Przygotowanie wegańskiego beszamelu bazyliowego jest znacznie prostsze niż tego na mleku i mące. W tym przypadku nie ma stania przy kuchni i mieszania, bo całą pracę robi za ciebie blender. Do kielicha blendera w którym moczą się nerkowce dodaj oliwę z oliwek i zmiksuj na gładką puszystą masę. Następnie dodaj liście bazylii i znowu zmiksuj. Na końcu dodaj pokruszone tofu I połowę mleka i miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dadawaj resztę mleka stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos powinien wyjść dosyć gęsty.
Lasagne z tego przepisu idealnie mieści mi się do naczynia o wymiarach (ikea). Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż trochę wegańskiego sosu beszamel, następnie ułóż warstwę makaronu i posmaruj dokładnie sosem bolognese. Na bolognese wyłóż łyżką sos beszamel i rozsmaruj równomiernie, przykryj kolejną warstwą makaronu. Na makaron znowu bolognese i beszamel. Powtórz tą samą czynność z każdą warstwą, także z ostatnią. Najlepiej ułożyć 3 lub 4 warstwy makaronu.
Przygotowanę lasagnę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Lasagna będzie upieczona, kiedy makaron zupełnie zmięknie, sprawdź to widelcem, zanim wyjmiesz ją z piekarnika. Gotowa lasagna smakuje super zarówno świeżo po upieczeniu, jak i następnego dnia.
Lasagne zawsze wydawało mi się bardzo skomplikowanym daniem. Cały pomysł brudzenia 4 różnych naczyń do przygotowania jednego dania brzmiał bardzo nierozsądnie! Na szczęście wegańska wersja jest prostsza w przygotowaniu od tej z mięsem. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- naczynie żaroodporne o wymiarach około 30 x 20 cm
- blender wysokoobrotowy (lub blender ręczny i miskę)
- dużą patelnię (lub garnek)
Sos boloński też nie wymaga znajomości żadnych magicznych kuchennych sztuczek. Kiedy wszystko sobie pokroisz przezd rozpoczęciem smażenia, etap gotowania będzie czystą przyjemnością.
Z kolei bazyliowy beszamel w ogóle pomija proces gotowania i całą robotę wykonuje za nas blender - super proste! Sos ten ma dosyć nietypowy skład i konsystencję, ale naprawdę świetnie sprawdza się w tym daniu. Wypróbowałam zastąpienie go kalafiorowym beszamelem i klasycznym beszamelem na mleku roślinnym, i żadna opcja nie przebiła tego bazyliowego mixu.
Lasagne z tego przepisu bardzo smakowała wszystkim moim znajomym, nawet tym, którzy są zwolennikami mięsa. Takie pochwały to super sprawa dla kucharza na diecie wegańskiej!
Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj mi proszę znać, jak go oceniasz w komentarzu poniżej.
Składniki
Przepis
Zacznij od odmierzenia orzechów nerkowca. Umieść je w naczyniu blendera (lub misce, jeżeli używasz blendera ręcznego) i zalej wrzącą wodą, tylko żeby je przykryć. Odstaw do namoczenia na 15 minut, będziesz ich potrzebować później do przygotowania sosu beszamel.
Następnie przygotuj sobie wszystkie składniki do wegańskiego sosu bolognese. Pieczarki, cebulę i cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, marchewkę starkuj na dużych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kiedy wszystko jest ładnie pokrojone, odsącz tofu z zalewy i pokrusz je dokładnie w dłoniach - prosto na patelnię. Dodaj łyżkę oleju (u mnie kokosowy) i podsmaż przez kilka minut. W trakcie smażenia dopraw ulubionymi przyprawami i sosem sojowym.
Następnie na patelnię dodawaj kolejno pokrojone warzywa: cebulę, kilka minut później marchewkę, później cukinię, pieczarki i na końcu czosnek. Smaż całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj passatę pomidorową, czerwone wino i gęstą pastę pomidorową. Wymieszaj dokładnie całość i smaż jeszcze przez kilka minut. Dopraw finalnie do smaku i gotowe. Sos powinien być intensywny w smaku i aromatyczny.
Przygotowanie wegańskiego beszamelu bazyliowego jest znacznie prostsze niż tego na mleku i mące. W tym przypadku nie ma stania przy kuchni i mieszania, bo całą pracę robi za ciebie blender. Do kielicha blendera w którym moczą się nerkowce dodaj oliwę z oliwek i zmiksuj na gładką puszystą masę. Następnie dodaj liście bazylii i znowu zmiksuj. Na końcu dodaj pokruszone tofu I połowę mleka i miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dadawaj resztę mleka stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos powinien wyjść dosyć gęsty.
Lasagne z tego przepisu idealnie mieści mi się do naczynia o wymiarach (ikea). Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż trochę wegańskiego sosu beszamel, następnie ułóż warstwę makaronu i posmaruj dokładnie sosem bolognese. Na bolognese wyłóż łyżką sos beszamel i rozsmaruj równomiernie, przykryj kolejną warstwą makaronu. Na makaron znowu bolognese i beszamel. Powtórz tą samą czynność z każdą warstwą, także z ostatnią. Najlepiej ułożyć 3 lub 4 warstwy makaronu.
Przygotowanę lasagnę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Lasagna będzie upieczona, kiedy makaron zupełnie zmięknie, sprawdź to widelcem, zanim wyjmiesz ją z piekarnika. Gotowa lasagna smakuje super zarówno świeżo po upieczeniu, jak i następnego dnia.