Print Options:

Lasagne bolognese z tofu i bazyliowym beszamelem

Porcje6 i więcej PorcjiPrzygotowanie20 minGotowanie40 minCzas łącznie1 godz.

Ta wegańska lasagne z sosem pomidorowym z tofu i bazyliowym beszamelem doskonale udaje prawdziwe włoskie lasagne bolognese. Lasagne nie zawiera tłuszczu, także jest bardzo lekka, ale dzięki tofu bardzo sycąca. Super opcja dla wielbicieli włoskiej kuchni.

Lasagne bolognese z tofu i bazyliowym beszamelem

Makaron
 300 g makaronu lasagne (około)
Wegański sos boloński z tofu
 250 g twardego tofu
 1 cebula
 1 marchewka
 1 mała cukinia
 10 pieczarek (ok 200g)
 3 ząbki czosnku
 500 ml passaty pomidorowej (100% pomidorów)
 200 g gęstej pasty pomidorowej z tubki (100% pomidrów)
 100 ml czerwonego wytrawnego wina
 3 łyżka/ki sosu sojowego
 Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, zioła
Wegański beszamel bazyliowy
 250 g twardego tofu
 0,50 szkl nerkowców
 0,50 szkl świeżych liści bazylii
 100 ml oliwy z oliwek
 300 ml mleka roślinnego (najlepiej owsianego, bo ma neutralny smak)
 Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszony czosnek, płatki drożdżowe
1

Zacznij od odmierzenia orzechów nerkowca. Umieść je w naczyniu blendera (lub misce, jeżeli używasz blendera ręcznego) i zalej wrzącą wodą, tylko żeby je przykryć. Odstaw do namoczenia na 15 minut, będziesz ich potrzebować później do przygotowania sosu beszamel.

Lasagne bolognese z tofu i bazyliowym beszamelem

2

Następnie przygotuj sobie wszystkie składniki do wegańskiego sosu bolognese. Pieczarki, cebulę i cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, marchewkę starkuj na dużych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kiedy wszystko jest ładnie pokrojone, odsącz tofu z zalewy i pokrusz je dokładnie w dłoniach - prosto na patelnię. Dodaj łyżkę oleju (u mnie kokosowy) i podsmaż przez kilka minut. W trakcie smażenia dopraw ulubionymi przyprawami i sosem sojowym.

Wegańskie spaghetti bolognese przepis

3

Następnie na patelnię dodawaj kolejno pokrojone warzywa: cebulę, kilka minut później marchewkę, później cukinię, pieczarki i na końcu czosnek. Smaż całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj passatę pomidorową, czerwone wino i gęstą pastę pomidorową. Wymieszaj dokładnie całość i smaż jeszcze przez kilka minut. Dopraw finalnie do smaku i gotowe. Sos powinien być intensywny w smaku i aromatyczny.

Wegańskie spaghetti bolognese przepis

4

Przygotowanie wegańskiego beszamelu bazyliowego jest znacznie prostsze niż tego na mleku i mące. W tym przypadku nie ma stania przy kuchni i mieszania, bo całą pracę robi za ciebie blender. Do kielicha blendera w którym moczą się nerkowce dodaj oliwę z oliwek i zmiksuj na gładką puszystą masę. Następnie dodaj liście bazylii i znowu zmiksuj. Na końcu dodaj pokruszone tofu I połowę mleka i miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dadawaj resztę mleka stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos powinien wyjść dosyć gęsty.

Lasagne bolognese z tofu i bazyliowym beszamelem

5

Lasagne z tego przepisu idealnie mieści mi się do naczynia o wymiarach (ikea). Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż trochę wegańskiego sosu beszamel, następnie ułóż warstwę makaronu i posmaruj dokładnie sosem bolognese. Na bolognese wyłóż łyżką sos beszamel i rozsmaruj równomiernie, przykryj kolejną warstwą makaronu. Na makaron znowu bolognese i beszamel. Powtórz tą samą czynność z każdą warstwą, także z ostatnią. Najlepiej ułożyć 3 lub 4 warstwy makaronu.

Lasagne bolognese z tofu i bazyliowym beszamelem

6

Przygotowanę lasagnę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Lasagna będzie upieczona, kiedy makaron zupełnie zmięknie, sprawdź to widelcem, zanim wyjmiesz ją z piekarnika. Gotowa lasagna smakuje super zarówno świeżo po upieczeniu, jak i następnego dnia.

Lasagne bolognese z tofu i bazyliowym beszamelem

Wartości odżywcze

Porcje 6