Print Options:

Wegański sos czosnkowy

Porcje1 PorcjaPrzygotowanie5 minCzas łącznie5 min

Kremowy i wyrazisty sos czosnkowy, z dodatkiem tahini i świeżych ziół. Świetnie smakuje jako dodatek do wrapów, kanapek, falafeli, placków, zapiekanek warzywnych i pizzy. Prosty, domowy przepis, który zawsze wychodzi.

sos czosnkowy wegański

 150 ml wegańskiej śmietanki sojowej 17%
 2 łyżka/ki tahini (pasty z ziaren sezamu)
 2 łyżka/ki oliwy z oliwek
 ½ ząbka czosnku
 kilka gałązek kolendry lub pietruszki
 Przyprawy: suszony czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz
1

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Posiekaj lekko zioła, żeby łodygi nie wkręciły się w ostrza blendera. Umieść wszystkie składniki z listy w kielichu blendera I miksuj przez kilka minut do powstania gładkiego, kremowego sosu. Im dłużej będziesz miksować tym gestszy i bardziej kremowy zobi się sos. Spróbuj i dopraw do smaku ulubionymi ziołami, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Podawaj lekko schłodzony.