Wilgotne ciasto cytrynowe z makiem

OcenaTrudnośćŁatwy

Wilgotne i pyszne ciasto cytrynowe z makiem. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek i bez tłuszczu! Przywołuje smak wielkanocnej babki cytrynowej, ale zdecydowanie nadaje się na każdą okazję. Na niedzielny deser, piknik, słodką kolację i niezapowiedzianych gości. Porcja na małą prostokątną formę do pieczenia.

Porcje4 Porcje
Przygotowanie10 minGotowanie30 minCzas łącznie40 min

Składniki suche
 1 szkl mąki migdałowej
 ¼ szkl skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
 3 łyżeczka/ki maku
 1 łyżeczka/ki proszku do pieczenia
 szczypta soli
Składniki mokre
 ¼ szkl mleka roślinnego (najlepiej owsiane)
 3 łyżka/ki brązowego cukru
 2 łyżka/ki mielonego siemienia lnianego
 2 łyżka/ki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
 1 łyżeczka/ki soku z cytryny
 skórka z połowy cytryny

1

Wymieszaj mielone siemię lniane z mlekiem roślinym w misce i odstaw na 5 minut. Nastaw piekarnik na 170 stopni i przygotuj forme do pieczenia o wymiarach ok. 20x10cm. Forme wyloz papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem roslinnym. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, mąkę migdałową, skrobię, mak, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do momentu, kiedy aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek z mąki migdałowej.

2

Do miski z siemieniem i mlekiem dodaj pozostałe mokre składniki: cukier, syrop klonowy, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość dokładnie. Do przygotowanych wczesniej suchych skladnikow dodaj mokra mase i połącz wszystko w gładkie ciasto. Umieść je w nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 30 minut.

3

Po upieczeniu odstaw na 15 minut do ostygnięcia, później wstaw na 10 minut do lodówki. Krój dopiero kiedy zupełnie ostygnie. Ciasto najlepiej smakuje z lukrem cytrynowym (połącz cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny dla uzyskania odpowiedniej konsystencji). Przed polaniem lukrem, możesz nakłuć górę ciasta wykałaczką, dzięki temu lukier dostanie się też do środka. Podawaj posypane ziarnami maku i startą skórką z cytryny.

To ciasto jest naprawdę pyszne, a do tego bardzo zdrowe. 

  • Migdały mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika. Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu).
  • Siemię lniane, czyli ziarenka lnu pospolitego są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega 3.
  • Mak natomiast jest źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, B9 (kwasu foliowego) i witaminy E oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków - minerałów takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen.

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj mi proszę znać jak go oceniasz, możesz użyć serduszka na górze strony, albo zostawić komentarz. 

Składniki

Składniki suche
 1 szkl mąki migdałowej
 ¼ szkl skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
 3 łyżeczka/ki maku
 1 łyżeczka/ki proszku do pieczenia
 szczypta soli
Składniki mokre
 ¼ szkl mleka roślinnego (najlepiej owsiane)
 3 łyżka/ki brązowego cukru
 2 łyżka/ki mielonego siemienia lnianego
 2 łyżka/ki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
 1 łyżeczka/ki soku z cytryny
 skórka z połowy cytryny

Przepis

1

Wymieszaj mielone siemię lniane z mlekiem roślinym w misce i odstaw na 5 minut. Nastaw piekarnik na 170 stopni i przygotuj forme do pieczenia o wymiarach ok. 20x10cm. Forme wyloz papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem roslinnym. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, mąkę migdałową, skrobię, mak, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do momentu, kiedy aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek z mąki migdałowej.

2

Do miski z siemieniem i mlekiem dodaj pozostałe mokre składniki: cukier, syrop klonowy, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość dokładnie. Do przygotowanych wczesniej suchych skladnikow dodaj mokra mase i połącz wszystko w gładkie ciasto. Umieść je w nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 30 minut.

3

Po upieczeniu odstaw na 15 minut do ostygnięcia, później wstaw na 10 minut do lodówki. Krój dopiero kiedy zupełnie ostygnie. Ciasto najlepiej smakuje z lukrem cytrynowym (połącz cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny dla uzyskania odpowiedniej konsystencji). Przed polaniem lukrem, możesz nakłuć górę ciasta wykałaczką, dzięki temu lukier dostanie się też do środka. Podawaj posypane ziarnami maku i startą skórką z cytryny.

Wilgotne ciasto cytrynowe z makiem
(Visited 495 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *