Wilgotne i pyszne ciasto cytrynowe z makiem. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek i bez tłuszczu! Przywołuje smak wielkanocnej babki cytrynowej, ale zdecydowanie nadaje się na każdą okazję. Na niedzielny deser, piknik, słodką kolację i niezapowiedzianych gości. Porcja na małą prostokątną formę do pieczenia.

Wymieszaj mielone siemię lniane z mlekiem roślinym w misce i odstaw na 5 minut. Nastaw piekarnik na 170 stopni i przygotuj forme do pieczenia o wymiarach ok. 20x10cm. Forme wyloz papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem roslinnym. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, mąkę migdałową, skrobię, mak, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do momentu, kiedy aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek z mąki migdałowej.
Do miski z siemieniem i mlekiem dodaj pozostałe mokre składniki: cukier, syrop klonowy, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość dokładnie. Do przygotowanych wczesniej suchych skladnikow dodaj mokra mase i połącz wszystko w gładkie ciasto. Umieść je w nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 30 minut.
Po upieczeniu odstaw na 15 minut do ostygnięcia, później wstaw na 10 minut do lodówki. Krój dopiero kiedy zupełnie ostygnie. Ciasto najlepiej smakuje z lukrem cytrynowym (połącz cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny dla uzyskania odpowiedniej konsystencji). Przed polaniem lukrem, możesz nakłuć górę ciasta wykałaczką, dzięki temu lukier dostanie się też do środka. Podawaj posypane ziarnami maku i startą skórką z cytryny.
Porcje 4