Print Options:

Idealny falafel z gotowanej ciecierzycy

Porcje1 PorcjaPrzygotowanie15 minGotowanie10 minCzas łącznie25 min

Jest to mój autorski przepis na falafel. Bardzo soczysty i wyrazisty w smaku. Z ugotowanej ciecierzycy, z ziołami, cebulą i czosnkiem. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis.

 1 puszka ciecierzycy (400g z zalewą) lub 250g ugotowanej ciecierzycy
 1 średnia cebula
 1 ząbek czosnku
 1 pęczek świeżych ziół (kolendra lub pietruszka)
 60 ml oliwy z oliwek (1/4 szklanki)
 ¼ szkl mąki pełnoziarnistej
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
 przyprawy: mielony kminek, kolendra, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz
 olej do smażenia
1

Ciecierzycę odsączoną z zalewy umieść w kielichu blendera i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Ciecierzyca nie może być zblendowana na gładką masę, także rozdrabniaj ją dosłownie przez kilkanaście sekund. Przełóż do miski i odstaw na bok. W blenderze umieść czosnek, cebulę, lekko posiekane zioła oraz oliwę. Blenduj do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

2

Połącz powstałą masę z rozdrobnioną ciecierzycą. Dodaj mąkę pełnoziarnistą, skrobię kukurydzianą oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem łyżką, spróbuj i dopraw do smaku. Masa powinna być dosyć luźna i wilgotna. Dzięki temu falafele z tego przepisu wychodzą naprawdę soczyste.

3

Najlepiej jest formować kotleciki zwilżonymi dłońmi, dlatego zanim zaczniesz, przygotuj sobie małą miseczkę z wodą. Odmierzaj 1 łyżkę masy na uformowanie jednego kotlecika. Surowe falafele układaj na talerzu lub na papierze do pieczenia. Z tej procji powinno wyjść około 10 falafeli.

4

Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Musi sięgać mniej więcej do połowy wysokości naszych falafeli, czyli ok. 1cm. Kiedy olej będzie nagrzany, przełóż falafele na patelnię. Smaż przez około 3 minuty, aż spód zrobi się złoto-brązowy. Następnie płaską łopatką obróć kotleciki na drugą stronę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Usmażone falafele przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, w formie sałatki lub we wrapie.