Wytrawne placki warzywne podawane jak omlety. Idealne na ciepłe i komfortowe śniadanie lub kolację. Mają wyrazisty ziołowo-warzywny smak i są sycące, dzięki zawartości płatków owsianych. Polecam wszystkim miłośnikom porządnych śniadań! Przepis wymaga użycia blendera o dużej mocy.
Posiekaj lekko zioła i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W kielichu blendera umieść składniki potrzebne na ciasto na placki, łącznie z przyprawami (ale oczywiście bez oleju do smażenia). Uruchom blender i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników w gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku. Odstaw na bok.
Pokrój w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Umieść je w większej patelni, dodaj oliwę i postaw na średnim ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Na drugiej patelni, koniecznie nieprzywierającej, rozgrzej kilka łyżek oleju do smażenia (nie oliwy). Kiedy patelnia się nagrzeje, zdecydowanym i płynnym ruchem wylej na patelnię około 1,5 chochli ciasta. Rozprowadź delikatnie na boki i zostaw na wysokim ogniu przez kilka minut. Kiedy brzegi placka się zarumienią, przewróć placek na drugą stronę używając szerokiej, płaskiej łopatki. Smaż przez kilka minut i zsuń z patelni na talerz. Przed smażeniem kolejnego, możesz uzupełnić olej na patelni.
Placki podawaj na ciepło, złożone na pół i wypełnione aromatycznym farszem. Świetnie smakują polane wegańską śmietanką lub domowym sosem czosnkowym.
Porcje 3