Print Options:

Wytrawne placki warzywne a’la omlety

Porcje3 PorcjePrzygotowanie10 minGotowanie15 minCzas łącznie25 min

Wytrawne placki warzywne podawane jak omlety. Idealne na ciepłe i komfortowe śniadanie lub kolację. Mają wyrazisty ziołowo-warzywny smak i są sycące, dzięki zawartości płatków owsianych. Polecam wszystkim miłośnikom porządnych śniadań! Przepis wymaga użycia blendera o dużej mocy.

Placki warzywne, wegański omlet, przepis na wytrawne naleśniki

Ciasto na placki
 5 pomidorków koktajlowych
 ¼ cebuli
 ząbek czosnku
 pęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, koperek)
 kromka chleba bez skórki
 1 szkl wody
 1 szkl mleka roślinnego
 2 szkl płatków owsianych
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej
 2 łyżka/ki mąki pełnoziarnistej
 1,50 łyżeczka/ki proszku do pieczenia
 60 ml oliwy (1/4 szklanki)
 Przyprawy: ulubione zioła, czosnek, płatki drożdżowe, sól i pieprz
 Olej do smażenia
Farsz
 20 pomidorków koktajlowych
 ½ papryki czerwonej
 ½ papryki zielonej
 1 cebula
 2 łyżka/ki oliwy
 Przyprawy: pieprz, sól
1

Posiekaj lekko zioła i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W kielichu blendera umieść składniki potrzebne na ciasto na placki, łącznie z przyprawami (ale oczywiście bez oleju do smażenia). Uruchom blender i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników w gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku. Odstaw na bok.

2

Pokrój w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Umieść je w większej patelni, dodaj oliwę i postaw na średnim ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

3

Na drugiej patelni, koniecznie nieprzywierającej, rozgrzej kilka łyżek oleju do smażenia (nie oliwy). Kiedy patelnia się nagrzeje, zdecydowanym i płynnym ruchem wylej na patelnię około 1,5 chochli ciasta. Rozprowadź delikatnie na boki i zostaw na wysokim ogniu przez kilka minut. Kiedy brzegi placka się zarumienią, przewróć placek na drugą stronę używając szerokiej, płaskiej łopatki. Smaż przez kilka minut i zsuń z patelni na talerz. Przed smażeniem kolejnego, możesz uzupełnić olej na patelni.

4

Placki podawaj na ciepło, złożone na pół i wypełnione aromatycznym farszem. Świetnie smakują polane wegańską śmietanką lub domowym sosem czosnkowym.

Wartości odżywcze

Porcje 3