Przepis na najlepszy wegański sos boloński z tofu i warzywami. Aromatyczny i wyrazisty w smaku. Najlepiej smakuje podany ze świeżą bazylią i wegańskim parmezanem. Świetnie sprawdza się także jako sos bolognese do wegańskiej lasagne.
Pieczarki, cebulę i cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, marchewkę starkuj na dużych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Kiedy warzywa są przygotowane, odsącz tofu z zalewy i pokrusz je dokładnie w dłoniach - prosto na patelnię. Dodaj łyżkę oleju (u mnie kokosowy) i podsmaż przez kilka minut. W trakcie smażenia dopraw ulubionymi przyprawami i trzema łyżkami sosu sojowego. Przyprawy, które polecam to: suszony czosnek, kumin, kurkuma, czerwona papryka, cząber, pieprz i sól. Następnie na patelnię dodawaj kolejno pokrojone warzywa: cebulę, kilka minut później marchewkę, później cukinię, później pieczarki i na końcu czosnek. Smaż całość, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Wymieszaj dokładnie całość i smaż jeszcze przez kilka minut, do odparowania nadmiaru wody. Dopraw finalnie do smaku używając przypraw wymienionych wyżej. Jeżeli wyjdzie kwaśny od pomidorów lub wina, można łatwo naprawić go łyżeczką cukru i octem winnym. Sos powinien być intensywny w smaku i aromatyczny. Podawać z makaronem ugotowanym al dente, wegańskim parmezanem i bazylią.