Print Options:

Spaghetti bolognese z tofu

Porcje1 PorcjaPrzygotowanie20 minGotowanie20 minCzas łącznie40 min

Przepis na najlepszy wegański sos boloński z tofu i warzywami. Aromatyczny i wyrazisty w smaku. Najlepiej smakuje podany ze świeżą bazylią i wegańskim parmezanem. Świetnie sprawdza się także jako sos bolognese do wegańskiej lasagne.

spaghetti z tofu przepis

 250 g twardego tofu
 3 łyżka/ki sosu sojowego
 1 łyżka/ki oliwy z oliwek
 1 cebula
 1 marchewka
 1 mała cukinia
 10 pieczarek (ok 200g)
 3 ząbki czosnku
 500 ml passaty pomidorowej (100% pomidorów)
 200 g gęstego koncentratu pomidorowegoj z tubki (100% pomidrów)
 100 ml czerwonego wytrawnego wina
 Przyprawy: sól, pieprz, kumin, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, szczypta cukru
1

Pieczarki, cebulę i cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, marchewkę starkuj na dużych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Wegańskie spaghetti bolognese przepis

2

Kiedy warzywa są przygotowane, odsącz tofu z zalewy i pokrusz je dokładnie w dłoniach - prosto na patelnię. Dodaj łyżkę oleju (u mnie kokosowy) i podsmaż przez kilka minut. W trakcie smażenia dopraw ulubionymi przyprawami i trzema łyżkami sosu sojowego. Przyprawy, które polecam to: suszony czosnek, kumin, kurkuma, czerwona papryka, cząber, pieprz i sól. Następnie na patelnię dodawaj kolejno pokrojone warzywa: cebulę, kilka minut później marchewkę, później cukinię, później pieczarki i na końcu czosnek. Smaż całość, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Wegańskie spaghetti bolognese przepis

3

Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Wymieszaj dokładnie całość i smaż jeszcze przez kilka minut, do odparowania nadmiaru wody. Dopraw finalnie do smaku używając przypraw wymienionych wyżej. Jeżeli wyjdzie kwaśny od pomidorów lub wina, można łatwo naprawić go łyżeczką cukru i octem winnym. Sos powinien być intensywny w smaku i aromatyczny. Podawać z makaronem ugotowanym al dente, wegańskim parmezanem i bazylią.

Wegańskie spaghetti bolognese przepis