Parmezan wegański

OcenaTrudnośćŁatwy

Błyskawiczny przepis na pyszny wegański parmezan zrobiony z migdałów i płatków drożdżowych. Choć nie ma w nim grama sera, ma prawdziwy serowy smak. Idealnie spawdza się jako dodatek do makaronów i innych włoskich dań.

Porcje4 Porcje
Przygotowanie2 minCzas łącznie2 min

 ½ szkl mąki migdałowej (zmielone migdały)
 ½ łyżeczka/ki soli

1

Umieść wszystkie składniki w szklanym słoiku i zakręć pokrywkę. Wymieszaj dokładnie potrząsając słoikiem. Gotowe!

Przepis można urozmaicić, dodając do niego kurkumę, czy przyprawę warzywną. Dla uzyskania bardziej wilgotnej konsystencji polecam wymieszać parmezan dodatkowo z łyżeczką wody.

Dlaczego warto używać wegańskiego parmezanu?

Prawdziwy parmezan cechuje się bardzo wysoką zawartością tłuszczu oraz sodu, dlatego zdecydowanie nie jest to produkt który można spożywać bezkarnie w większych ilościach. Za to wegański odpowiednik parmezanu to źródło białka, witamin i minerałów. Do przygotowania zamiennika prawdziwego parmezanu wykorzustujemy płatki drożdżowe, które są rodzajem drożdży nieaktywnych. Mają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, są m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Migdały z kolei są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia i witaminy E. 

Wegański parmezan to jedno z lepszych odkryć w mojej kuchni, zaraz obok wegańskiej czekolady z daktyli. Przygotowuje się go błyskawicznie i świetnie podkreśla smak makaronów i sałatek. W internecie są jeszcze inne wegańskie wariacje na temat parmezanu, np. w wykorzystaniem nerkowców (dla mnie za słodkie), słonecznika, dyni, czy nasion konopii (serio). Wszystkie opcje są super, spróbujcie która zasmakuje Wam najbardziej. 

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz jak go oceniasz. 

Składniki

 ½ szkl mąki migdałowej (zmielone migdały)
 ½ łyżeczka/ki soli

Przepis

1

Umieść wszystkie składniki w szklanym słoiku i zakręć pokrywkę. Wymieszaj dokładnie potrząsając słoikiem. Gotowe!

Parmezan wegański
(Visited 744 times, 1 visits today)

1 komentarz

  1. Ola sierpień 12, 2020 at 10:45 am

    Hej! Jak długo i gdzie najlepiej przechowywać taki “parmezan”?

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *