Idealny falafel z gotowanej ciecierzycy

OcenaTrudnośćŁatwy

Jest to mój autorski przepis na falafel. Bardzo soczysty i wyrazisty w smaku. Z ugotowanej ciecierzycy, z ziołami, cebulą i czosnkiem. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis.

Porcje1 Porcja
Przygotowanie15 minGotowanie10 minCzas łącznie25 min

 1 puszka ciecierzycy (400g z zalewą) lub 250g ugotowanej ciecierzycy
 1 średnia cebula
 1 ząbek czosnku
 1 pęczek świeżych ziół (kolendra lub pietruszka)
 60 ml oliwy z oliwek (1/4 szklanki)
 ¼ szkl mąki pełnoziarnistej
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
 przyprawy: mielony kminek, kolendra, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz
 olej do smażenia

1

Ciecierzycę odsączoną z zalewy umieść w kielichu blendera i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Ciecierzyca nie może być zblendowana na gładką masę, także rozdrabniaj ją dosłownie przez kilkanaście sekund. Przełóż do miski i odstaw na bok. W blenderze umieść czosnek, cebulę, lekko posiekane zioła oraz oliwę. Blenduj do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

2

Połącz powstałą masę z rozdrobnioną ciecierzycą. Dodaj mąkę pełnoziarnistą, skrobię kukurydzianą oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem łyżką, spróbuj i dopraw do smaku. Masa powinna być dosyć luźna i wilgotna. Dzięki temu falafele z tego przepisu wychodzą naprawdę soczyste.

3

Najlepiej jest formować kotleciki zwilżonymi dłońmi, dlatego zanim zaczniesz, przygotuj sobie małą miseczkę z wodą. Odmierzaj 1 łyżkę masy na uformowanie jednego kotlecika. Surowe falafele układaj na talerzu lub na papierze do pieczenia. Z tej procji powinno wyjść około 10 falafeli.

4

Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Musi sięgać mniej więcej do połowy wysokości naszych falafeli, czyli ok. 1cm. Kiedy olej będzie nagrzany, przełóż falafele na patelnię. Smaż przez około 3 minuty, aż spód zrobi się złoto-brązowy. Następnie płaską łopatką obróć kotleciki na drugą stronę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Usmażone falafele przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, w formie sałatki lub we wrapie.

Falafele to kotleciki z ciecierzycy z ziołami i przyprawami. Jest to tradycyjne danie kuchni arabskiej i znany na całym świecie wegetariański fast food. Ten przepis to moja wariacja na temat tradycyjnej receptury, która wymaga namoczenia suchej ciecierzycy przez kilkanaście godzin i nie zawiera oliwy ani cebuli. Ja bardzo cenię tradycję, jednak lubię interpretować ją na mój własny sposób. Dlatego postanowiłam wprowadzić kilka zmian do oryginalnej receptury na falafel. 

Zamiast surowej ciecierzycy, wykorzystuję ugotowaną. Dodaję też cebulę, czosnek i oliwę, które nadają mojemu falafelowi nie tylko wyjątkowy smak, ale też unikalną teksturę. 

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz jak go oceniasz. 

Składniki

 1 puszka ciecierzycy (400g z zalewą) lub 250g ugotowanej ciecierzycy
 1 średnia cebula
 1 ząbek czosnku
 1 pęczek świeżych ziół (kolendra lub pietruszka)
 60 ml oliwy z oliwek (1/4 szklanki)
 ¼ szkl mąki pełnoziarnistej
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
 przyprawy: mielony kminek, kolendra, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz
 olej do smażenia

Przepis

1

Ciecierzycę odsączoną z zalewy umieść w kielichu blendera i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Ciecierzyca nie może być zblendowana na gładką masę, także rozdrabniaj ją dosłownie przez kilkanaście sekund. Przełóż do miski i odstaw na bok. W blenderze umieść czosnek, cebulę, lekko posiekane zioła oraz oliwę. Blenduj do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

2

Połącz powstałą masę z rozdrobnioną ciecierzycą. Dodaj mąkę pełnoziarnistą, skrobię kukurydzianą oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem łyżką, spróbuj i dopraw do smaku. Masa powinna być dosyć luźna i wilgotna. Dzięki temu falafele z tego przepisu wychodzą naprawdę soczyste.

3

Najlepiej jest formować kotleciki zwilżonymi dłońmi, dlatego zanim zaczniesz, przygotuj sobie małą miseczkę z wodą. Odmierzaj 1 łyżkę masy na uformowanie jednego kotlecika. Surowe falafele układaj na talerzu lub na papierze do pieczenia. Z tej procji powinno wyjść około 10 falafeli.

4

Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Musi sięgać mniej więcej do połowy wysokości naszych falafeli, czyli ok. 1cm. Kiedy olej będzie nagrzany, przełóż falafele na patelnię. Smaż przez około 3 minuty, aż spód zrobi się złoto-brązowy. Następnie płaską łopatką obróć kotleciki na drugą stronę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Usmażone falafele przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, w formie sałatki lub we wrapie.

Idealny falafel z gotowanej ciecierzycy
(Visited 12 483 times, 1 visits today)

4 komentarze

  1. Emilia lipiec 12, 2020 at 10:34 am

    Falafele sie rozpadły na patelni robiłam z gotowanej ciecierzycy, dlaczego mogło się tak stać

    Odpowiedz
    1. Naturalistka maj 10, 2021 at 11:20 am

      Przyczyn może być kilka, wylistuję poniżej kilka porad jak temu zaradzić:

      – ciecierzyca musi być wypłukana i dobrze odsączona z wody – to bardzo ważne
      – to samo dotyczy ziół – muszą być osuszone z wody
      – oliwę należy odmierzyć zgodnie z przepisem, 60 ml to tak naprawdę tylko 4 łyżki
      – i bardzo ważna porada dotycząca sposobu smażenia: falafele wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na małym ogniu, powoli i bez ruszania ich w trakcie tego procesu – muszą zarumienić się porządnie z jednej strony, żeby móc je bezpiecznie obrócić na patelni

      Odpowiedz
  2. Urszula marzec 30, 2021 at 9:08 am

    Ja tam na razie nie umiem się przestawić na wege, więc zrobiłam falafele z dodatkiem jaja oraz mięsa mielonego, które połączyły wszystkie składniki i nic się nie rozpadło. Bardzo smaczne dla wegetarian w okresie przejściowym.

    Odpowiedz
    1. Naturalistka maj 10, 2021 at 11:21 am

      To też jest sposób 🙂 cieszę się, że się udały!

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *