Hummus klasyczny

OcenaTrudnośćŁatwy

To jest TEN przepis, który nigdy nie zawodzi. Opanuje go każdy amator kuchni i dzięki temu nie raz uratuje posiłek, kiedy w lodówce jest tylko światło. Hummus to świetny pomysł na śródziemnomorską kolację albo zdrowe śniadanie. Świetnie pasuje do pieczywa, sałatki, wrapa i świeżych warzyw.

Porcje4 Porcje
Przygotowanie5 minCzas łącznie5 min

Składniki
 1 puszka ciecierzycy (400g) lub 250g ugotowanej ciecierzycy
 3 łyżka/ki zalewy z ciecierzycy (aquafaba)
 3 łyżka/ki pasty tahini (pasta z prażonych ziaren sezamu)
 3 łyżka/ki oliwy z oliwek
 2 łyżka/ki wody (opcjonalnie, dla lżejszej konsystencji)
 1 mały ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę
 sok z połowy małej cytryny
 Przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego

1

W kielichu blendera umieść ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, aquafabę, oliwę, czosnek oraz przyprawy. Blenduj do połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodaj wodę i ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystncji. Dopraw do smaku i gotowe.

Przepis można urozmaicić, dodając do niego ulubione dodatki, suszone pomidory, pietruszkę czy buraki. Moja ulubiona odmiana to różowy hummus buraczany, który wygląda i smakuje obłędnie! Wystarczy zamiast 2 łyżek wody, dorzucić do blendera pół ugotowanego buraka, mniam!

Dlaczego hummus jest dobry dla naszego zdrowia?

  • Domowy hummus jest doskonałym źródłem białka, fosforu i postasu, które razem z innymi witaminami i minerałami zawarte są w ciecierzycy.
  • Pasta sezamowa Tahini składa się w około 60% z nienasyconych tłuszczów i około 20% z białek, w tym cennych aminokwasów. Jest źródłem antyoksydantów i cennych składników mineralncyh - żelaza, manganu, cynku, wapnia i magnezu. 
  • Cytryna to źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Zawiera Witaminę C, która wspiera odporność i łagodzi infekcje oraz rutynę, która zapobiega utracie Witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Oliwa, eliksir młodości - pyszna i zdrowa, bogata w witaminy A, E, D, K i przeciwutleniacze, które są przeciwdziałają procesom starzenia się.
  • No i mój ulubiony czosnek! W jednym małym ząbku zawiera się ogrom substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel.

Naturalny, pyszny i zdrowy - wszystko co lubię!

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, zostaw komentarz i napisz jak go oceniasz.

Składniki

Składniki
 1 puszka ciecierzycy (400g) lub 250g ugotowanej ciecierzycy
 3 łyżka/ki zalewy z ciecierzycy (aquafaba)
 3 łyżka/ki pasty tahini (pasta z prażonych ziaren sezamu)
 3 łyżka/ki oliwy z oliwek
 2 łyżka/ki wody (opcjonalnie, dla lżejszej konsystencji)
 1 mały ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę
 sok z połowy małej cytryny
 Przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego

Przepis

1

W kielichu blendera umieść ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, aquafabę, oliwę, czosnek oraz przyprawy. Blenduj do połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodaj wodę i ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystncji. Dopraw do smaku i gotowe.

Hummus klasyczny
(Visited 727 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *