Dobrze ugotowany makaron to pierwszy i najważniejszy krok do pysznego makaronowego dania! Może gotowanie makaronu brzmi banalnie, ale wbrew pozorom może się to okazać trudniejsze niż myślicie. Jest tyle rodzajów makaronów i różnych porad na opakowaniach, że łatwo tu o popełnienie błędu. Ugotowanie makaronu, którego nie powstydziłby się Włosi, wymaga przestrzegania kilku żelaznych zasad.
Użyj dobrej jakości wody!
Niestety kranówka w Polsce nie nadaje się do picia i nawet po przegotowaniu będzie miała specyficzny posmak. Jeżeli chcesz wydobyć 100% smaku makaronu, użyj wody mineralnej albo przefiltrowanej (polecam np. dzbankowy filtr Brita).
Użyj dużego garnka
Makaron lubi mieć odpowiednio dużo miejsca, kiedy zapewnicie mu wygodę, będzie pyszny i się nie poskleja. Odmierz wodę w proporcji 1000 ml na 100 g makaronu. Nie lubię czekać aż woda się zagotuje, także najczęściej przygotowuję część wody w czajniku elektrycznym i dolewam wrzącą wodę do garnka. Taki mały trik dla niecierpliwych.
Nie sól na oko
Wiadomo! Sól trzeba odmierzyć w zależności od ilości makaronu i wody. Polecam prosty przelicznik, która ułatwi Wam życie: 1 łyżeczka soli (7 g) na 100 g makaronu. Zawsze działa! Zgodnie z tą zasadą gotując pół kilo makaronu trzeba dodać 5 łyżeczek soli. Polecam wypróbować to na sobie i dostosować przelicznik do swojego smaku. Dodatkowo jak już mowa o soli, to himalajska albo morska to obecnie najlpeszy wybór.
Posól wodę dopiero po zagotowaniu
Jest kilka powodów. Po pierwsze sól nie rozpuści się od razu w zimnej wodzie, co oznacza, że nie będziecie mogli sprawdzić czy odpowiada Wam jej smak. Dodatkowo woda osolona gotuje się trochę dłużej, a wiadomo liczy się każda minuta kiedy jesteśmy głodni!
Wrzuć makaron do wrzącej wody
Po dodaniu soli odczekaj chwilę, aż woda znowu zawrze, wrzuć makaron i zamieszaj żeby się nie posklejał. Jeżeli masz odpowiednią ilość wody w garnku to nie ma potrzeby dodawania do gotowania żadnego oleju, to tylko jeden z kuchennych mitów.
Gotuj makaron al dente
Idealny makaron to al dente, czyli delikatnie twardy w środku, w dosłownym tłumaczeniu “na ząb”. Nie tylko smakuje najlepiej, ale też jest też dla nas lepszy. Makaron zbyt miękki, rozgotowany ma wyższy indeks glikemiczny, a to złe wieści dla naszej talii i serca. Makaron al dente trawimy za to dłużej i dzięki temu dłużej czujemy się pełni.
Średni czas gotowania makaronu z paczki to 8-12 minut. Podczas gotowania, makaron trzeba próbować. Będzie gotowy kiedy sprężysty i stawiający zębom lekki opór, ale nie twardy. Świeży makaron (czasami można dostać w sklepach) gotuje się tylko 4-5 minut. Pamiętaj, że jeżeli zamierzacie dodatkowo gotować makaron przez chwilę w sosie musisz wyjąć go z wody kiedy jest jeszcze twardy.
Nie przelewaj wodą po ugotowaniu
Ani wodą, ani oliwą! Makaron odsączamy na durszlaku od razu po ugotowaniu. Niektórzy kucharze dodatkowo dodają szklankę zimnej wody do garnka, żeby zatrzymać proces gotowania. Nie przelewamy wodą, ani oliwą, żeby nie wypłukać skrobi, dzięki której makaron lepiej łączy się z sosem. Oliwa może się przydać tylko wtedy kiedy zostawiamy makaron na później (czasami może się zdarzyć).
Tip: wspomniana skrobia znajduje się też w wodzie z gotowania, możecie odlać ¼ szklanki przed odcedzeniem makaronu i wykorzystać ją do zagęszczenia sosu.
Sprawdź moje ulubione przepisy na makarony: