Lekkie kokosowe ciasteczka, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu. Z dodatkiem mąki migdałowej i likieru Baileys, które nadają im unikalny, uzależniający smak. Przepis z wykorzystaniem aquafaby, czyli wody odsączonej z ciecierzycy.
Nastaw piekarnik na 170 stopni i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj wiórki kokosowe, mąkę migdałową, cukier puder i proszek do pieczenia. Odstaw suche składniki na bok.
W wysokim naczyniu umieść schłodzoną aquafabę (woda z ciecierzycy) i sok z cytryny. Ważne: naczynie musi być krystalicznie czyste, ponieważ nawet odrobina tłuszczu sprawi, że piana nie ubije się na sztywno. Ubijaj aquafabę mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej białej piany. Żeby sprawdzić czy piana jest ubita możesz obrócić naczynie do góry nogami, piana nie powinna drgnąć.
Delikatnie przełóż pianę do miski z wiórkami i mąką migdałową i bardzo powoli mieszaj przekładając mąkę ze spodu na wierzch. W trakcie mieszania dodaj łyżeczkę likieru Baileys Irish Cream. Połącz wszystkie składniki w gładką masę.
Z gotowej masy wilgotnymi dłońmi formuj kulki. Odmierz czubatą łyżkę na jedno ciasteczko. Ułóż je luźno na blaszcze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 15 minut, do momentu aż będą rumiane. Po wyjęciu z pieca odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce z dodatkiem oleju kokosowego i cukru (lub w kąpieli wodnej). Przygotuj płaską deskę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia. Używając łyżeczki, polej ciasteczka czekoladą, formując paski. Odstaw na bok do zastygnięcia czekolady.
Składniki
Przepis
Nastaw piekarnik na 170 stopni i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj wiórki kokosowe, mąkę migdałową, cukier puder i proszek do pieczenia. Odstaw suche składniki na bok.
W wysokim naczyniu umieść schłodzoną aquafabę (woda z ciecierzycy) i sok z cytryny. Ważne: naczynie musi być krystalicznie czyste, ponieważ nawet odrobina tłuszczu sprawi, że piana nie ubije się na sztywno. Ubijaj aquafabę mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej białej piany. Żeby sprawdzić czy piana jest ubita możesz obrócić naczynie do góry nogami, piana nie powinna drgnąć.
Delikatnie przełóż pianę do miski z wiórkami i mąką migdałową i bardzo powoli mieszaj przekładając mąkę ze spodu na wierzch. W trakcie mieszania dodaj łyżeczkę likieru Baileys Irish Cream. Połącz wszystkie składniki w gładką masę.
Z gotowej masy wilgotnymi dłońmi formuj kulki. Odmierz czubatą łyżkę na jedno ciasteczko. Ułóż je luźno na blaszcze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 15 minut, do momentu aż będą rumiane. Po wyjęciu z pieca odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce z dodatkiem oleju kokosowego i cukru (lub w kąpieli wodnej). Przygotuj płaską deskę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia. Używając łyżeczki, polej ciasteczka czekoladą, formując paski. Odstaw na bok do zastygnięcia czekolady.