Wytrawne placki warzywne a’la omlety

OcenaTrudnośćTrudny

Wytrawne placki warzywne podawane jak omlety. Idealne na ciepłe i komfortowe śniadanie lub kolację. Mają wyrazisty ziołowo-warzywny smak i są sycące, dzięki zawartości płatków owsianych. Polecam wszystkim miłośnikom porządnych śniadań! Przepis wymaga użycia blendera o dużej mocy.

Porcje3 Porcje
Przygotowanie10 minGotowanie15 minCzas łącznie25 min

Ciasto na placki
 5 pomidorków koktajlowych
 ¼ cebuli
 ząbek czosnku
 pęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, koperek)
 kromka chleba bez skórki
 1 szkl wody
 1 szkl mleka roślinnego
 2 szkl płatków owsianych
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej
 2 łyżka/ki mąki pełnoziarnistej
 1,50 łyżeczka/ki proszku do pieczenia
 60 ml oliwy (1/4 szklanki)
 Przyprawy: ulubione zioła, czosnek, płatki drożdżowe, sól i pieprz
 Olej do smażenia
Farsz
 20 pomidorków koktajlowych
 ½ papryki czerwonej
 ½ papryki zielonej
 1 cebula
 2 łyżka/ki oliwy
 Przyprawy: pieprz, sól

1

Posiekaj lekko zioła i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W kielichu blendera umieść składniki potrzebne na ciasto na placki, łącznie z przyprawami (ale oczywiście bez oleju do smażenia). Uruchom blender i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników w gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku. Odstaw na bok.

2

Pokrój w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Umieść je w większej patelni, dodaj oliwę i postaw na średnim ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

3

Na drugiej patelni, koniecznie nieprzywierającej, rozgrzej kilka łyżek oleju do smażenia (nie oliwy). Kiedy patelnia się nagrzeje, zdecydowanym i płynnym ruchem wylej na patelnię około 1,5 chochli ciasta. Rozprowadź delikatnie na boki i zostaw na wysokim ogniu przez kilka minut. Kiedy brzegi placka się zarumienią, przewróć placek na drugą stronę używając szerokiej, płaskiej łopatki. Smaż przez kilka minut i zsuń z patelni na talerz. Przed smażeniem kolejnego, możesz uzupełnić olej na patelni.

4

Placki podawaj na ciepło, złożone na pół i wypełnione aromatycznym farszem. Świetnie smakują polane wegańską śmietanką lub domowym sosem czosnkowym.

Jak smażyć placki warzywne

Smażenie placków wymaga wprawy i może być problematyczne dla amatorów kuchni. Konsystencja ciasta będzie trochę podobna do placków ziemniaczanych, choć bardziej zwarta. Poniżej umieszczam kilka porad dotyczących smażenia:

  • Jeżeli boisz się przewracania dużych placków, możesz usmażyć mniejsze placki i do podania ułożyć je jeden na drugim, przekładając farszem.
  • Ciasto wylewaj na gorącą patelnię szybkim i płynnym ruchem, żeby spód zaczął się równomiernie smażyć. To ułatwi przewracanie.
  • Ciasto będzie dosyć gęste, szczególnie kiedy chwilę postoi. Nie staraj się rozprowadzić go cienko po całej patelni, placki muszą być trochę grubsze, to nie naleśniki. 
  • Najlepiej jeść je świeże, prosto z patelni, jednak kiedy smażysz placki dla kilku osób, ułóż je jeden na drugim przed podaniem. To powinno trzymać temperaturę. Jeżeli wystygną możesz podgrzać je chwilę w mikrofali.

Pomysły na farsz do placków warzywnych

Pomysłów na farsz do placków jest naprawdę dużo, tak samo jak pomysłów na wytrawne naleśniki. Ja lubię połączyć 3-4 rodzaje warzyw i podsmażyć je razem na patelni, dodając oliwę i ulubione przyprawy. Kombinacja składników tak naprawdę zależy od Twoich preferencji i od tego co masz w tej chwili w lodówce. Przygotowałam dla Was listę składników, które możecie użyć, dowolna kombinacja z tej listy będzie smakowała świetnie:

  • Pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • Papryka czerwona, zielona, żółta
  • Szczypiorek lub cebula
  • Pieczarki
  • Młody szpinak lub jarmuż
  • Świeże zioła - pietruszka, kolendra, koper
  • Suszone pomidory

Ja uwielbiam pomidory, szczególnie koktajlowe, także zawsze je dodaję. Staram się też zawsze dać coś zielonego, np. świeże zioła. Reszta zależy od tego co mam w lodówce. 

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj mi proszę znać jak Ci się udał w komentarzu poniżej. 

Składniki

Ciasto na placki
 5 pomidorków koktajlowych
 ¼ cebuli
 ząbek czosnku
 pęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, koperek)
 kromka chleba bez skórki
 1 szkl wody
 1 szkl mleka roślinnego
 2 szkl płatków owsianych
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej
 2 łyżka/ki mąki pełnoziarnistej
 1,50 łyżeczka/ki proszku do pieczenia
 60 ml oliwy (1/4 szklanki)
 Przyprawy: ulubione zioła, czosnek, płatki drożdżowe, sól i pieprz
 Olej do smażenia
Farsz
 20 pomidorków koktajlowych
 ½ papryki czerwonej
 ½ papryki zielonej
 1 cebula
 2 łyżka/ki oliwy
 Przyprawy: pieprz, sól

Przepis

1

Posiekaj lekko zioła i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W kielichu blendera umieść składniki potrzebne na ciasto na placki, łącznie z przyprawami (ale oczywiście bez oleju do smażenia). Uruchom blender i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników w gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku. Odstaw na bok.

2

Pokrój w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Umieść je w większej patelni, dodaj oliwę i postaw na średnim ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

3

Na drugiej patelni, koniecznie nieprzywierającej, rozgrzej kilka łyżek oleju do smażenia (nie oliwy). Kiedy patelnia się nagrzeje, zdecydowanym i płynnym ruchem wylej na patelnię około 1,5 chochli ciasta. Rozprowadź delikatnie na boki i zostaw na wysokim ogniu przez kilka minut. Kiedy brzegi placka się zarumienią, przewróć placek na drugą stronę używając szerokiej, płaskiej łopatki. Smaż przez kilka minut i zsuń z patelni na talerz. Przed smażeniem kolejnego, możesz uzupełnić olej na patelni.

4

Placki podawaj na ciepło, złożone na pół i wypełnione aromatycznym farszem. Świetnie smakują polane wegańską śmietanką lub domowym sosem czosnkowym.

Wytrawne placki warzywne a’la omlety
(Visited 404 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *