Wytrawne placki warzywne podawane jak omlety. Idealne na ciepłe i komfortowe śniadanie lub kolację. Mają wyrazisty ziołowo-warzywny smak i są sycące, dzięki zawartości płatków owsianych. Polecam wszystkim miłośnikom porządnych śniadań! Przepis wymaga użycia blendera o dużej mocy.
Posiekaj lekko zioła i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W kielichu blendera umieść składniki potrzebne na ciasto na placki, łącznie z przyprawami (ale oczywiście bez oleju do smażenia). Uruchom blender i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników w gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku. Odstaw na bok.
Pokrój w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Umieść je w większej patelni, dodaj oliwę i postaw na średnim ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Na drugiej patelni, koniecznie nieprzywierającej, rozgrzej kilka łyżek oleju do smażenia (nie oliwy). Kiedy patelnia się nagrzeje, zdecydowanym i płynnym ruchem wylej na patelnię około 1,5 chochli ciasta. Rozprowadź delikatnie na boki i zostaw na wysokim ogniu przez kilka minut. Kiedy brzegi placka się zarumienią, przewróć placek na drugą stronę używając szerokiej, płaskiej łopatki. Smaż przez kilka minut i zsuń z patelni na talerz. Przed smażeniem kolejnego, możesz uzupełnić olej na patelni.
Placki podawaj na ciepło, złożone na pół i wypełnione aromatycznym farszem. Świetnie smakują polane wegańską śmietanką lub domowym sosem czosnkowym.
Jak smażyć placki warzywne
Smażenie placków wymaga wprawy i może być problematyczne dla amatorów kuchni. Konsystencja ciasta będzie trochę podobna do placków ziemniaczanych, choć bardziej zwarta. Poniżej umieszczam kilka porad dotyczących smażenia:
- Jeżeli boisz się przewracania dużych placków, możesz usmażyć mniejsze placki i do podania ułożyć je jeden na drugim, przekładając farszem.
- Ciasto wylewaj na gorącą patelnię szybkim i płynnym ruchem, żeby spód zaczął się równomiernie smażyć. To ułatwi przewracanie.
- Ciasto będzie dosyć gęste, szczególnie kiedy chwilę postoi. Nie staraj się rozprowadzić go cienko po całej patelni, placki muszą być trochę grubsze, to nie naleśniki.
- Najlepiej jeść je świeże, prosto z patelni, jednak kiedy smażysz placki dla kilku osób, ułóż je jeden na drugim przed podaniem. To powinno trzymać temperaturę. Jeżeli wystygną możesz podgrzać je chwilę w mikrofali.
Pomysły na farsz do placków warzywnych
Pomysłów na farsz do placków jest naprawdę dużo, tak samo jak pomysłów na wytrawne naleśniki. Ja lubię połączyć 3-4 rodzaje warzyw i podsmażyć je razem na patelni, dodając oliwę i ulubione przyprawy. Kombinacja składników tak naprawdę zależy od Twoich preferencji i od tego co masz w tej chwili w lodówce. Przygotowałam dla Was listę składników, które możecie użyć, dowolna kombinacja z tej listy będzie smakowała świetnie:
- Pomidory lub pomidorki koktajlowe
- Papryka czerwona, zielona, żółta
- Szczypiorek lub cebula
- Pieczarki
- Młody szpinak lub jarmuż
- Świeże zioła - pietruszka, kolendra, koper
- Suszone pomidory
Ja uwielbiam pomidory, szczególnie koktajlowe, także zawsze je dodaję. Staram się też zawsze dać coś zielonego, np. świeże zioła. Reszta zależy od tego co mam w lodówce.
Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj mi proszę znać jak Ci się udał w komentarzu poniżej.
Składniki
Przepis
Posiekaj lekko zioła i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W kielichu blendera umieść składniki potrzebne na ciasto na placki, łącznie z przyprawami (ale oczywiście bez oleju do smażenia). Uruchom blender i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników w gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw finalnie do smaku. Odstaw na bok.
Pokrój w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Umieść je w większej patelni, dodaj oliwę i postaw na średnim ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Na drugiej patelni, koniecznie nieprzywierającej, rozgrzej kilka łyżek oleju do smażenia (nie oliwy). Kiedy patelnia się nagrzeje, zdecydowanym i płynnym ruchem wylej na patelnię około 1,5 chochli ciasta. Rozprowadź delikatnie na boki i zostaw na wysokim ogniu przez kilka minut. Kiedy brzegi placka się zarumienią, przewróć placek na drugą stronę używając szerokiej, płaskiej łopatki. Smaż przez kilka minut i zsuń z patelni na talerz. Przed smażeniem kolejnego, możesz uzupełnić olej na patelni.
Placki podawaj na ciepło, złożone na pół i wypełnione aromatycznym farszem. Świetnie smakują polane wegańską śmietanką lub domowym sosem czosnkowym.