Najlepsza tofucznica jaką jadłam! Dzięki pomidorkom koktajlowym i śmietance sojowej jest wilgotna i kremowa. Super na pożywne wegańskie śniadanie. Smakuje świetnie z chrupiącym białym pieczywem skropionym oliwą, podanym z guacamole. Porcja wystarczy na śniadanie dla dwojga, jeżeli serwujesz tofucznicę z pieczywem i dodatkami. Jeżeli to danie samo w sobie, to myślę że poradzi sobie z tą porcją jedna osoba.
Tofu pokrusz na suchą patelnię. Postaw na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i przyprawy: curry, kurkumę, zioła, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz szczypiorek. Smaż całość razem, aż pomidorki zmiękną i puszczą pyszny sok. To trochę trwa, także możesz w tym czasie przygotować sobie stół do śniadania.
Kiedy pomidorki już zmiękną, dodaj na patelnię posiekaną natkę pietruszki i smaż całość jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj dwie łyżki wegańskiej śmietanki dla kremowego efektu, trzymaj na ogniu aż śmietanka dobrze połączy się z całością. Dopraw finalnie do smaku (jeżeli jest taka potrzeba) i gotowe.
Składniki
Przepis
Tofu pokrusz na suchą patelnię. Postaw na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i przyprawy: curry, kurkumę, zioła, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz szczypiorek. Smaż całość razem, aż pomidorki zmiękną i puszczą pyszny sok. To trochę trwa, także możesz w tym czasie przygotować sobie stół do śniadania.
Kiedy pomidorki już zmiękną, dodaj na patelnię posiekaną natkę pietruszki i smaż całość jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj dwie łyżki wegańskiej śmietanki dla kremowego efektu, trzymaj na ogniu aż śmietanka dobrze połączy się z całością. Dopraw finalnie do smaku (jeżeli jest taka potrzeba) i gotowe.