Pietruszkowa tofucznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem

OcenaTrudnośćŁatwy

Najlepsza tofucznica jaką jadłam! Dzięki pomidorkom koktajlowym i śmietance sojowej jest wilgotna i kremowa. Super na pożywne wegańskie śniadanie. Smakuje świetnie z chrupiącym białym pieczywem skropionym oliwą, podanym z guacamole. Porcja wystarczy na śniadanie dla dwojga, jeżeli serwujesz tofucznicę z pieczywem i dodatkami. Jeżeli to danie samo w sobie, to myślę że poradzi sobie z tą porcją jedna osoba.

Porcje2 Porcje
Przygotowanie10 minGotowanie10 minCzas łącznie20 min

 150 g twardego tofu
 10 pomidorków koktajlowych
 1 mały pęczek szczypiorku
 1 mały pęczek natki pietruszki
 2 łyżka/ki oliwy
 2 łyżka/ki wegańskiej śmietanki sojowej
 Przyprawy: kurkuma, curry, czosnek suszony, suszona pietruszka, sól, pieprz

1

Tofu pokrusz na suchą patelnię. Postaw na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i przyprawy: curry, kurkumę, zioła, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz szczypiorek. Smaż całość razem, aż pomidorki zmiękną i puszczą pyszny sok. To trochę trwa, także możesz w tym czasie przygotować sobie stół do śniadania.

2

Kiedy pomidorki już zmiękną, dodaj na patelnię posiekaną natkę pietruszki i smaż całość jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj dwie łyżki wegańskiej śmietanki dla kremowego efektu, trzymaj na ogniu aż śmietanka dobrze połączy się z całością. Dopraw finalnie do smaku (jeżeli jest taka potrzeba) i gotowe.

KategoriaKuchnia, Składniki

Składniki

 150 g twardego tofu
 10 pomidorków koktajlowych
 1 mały pęczek szczypiorku
 1 mały pęczek natki pietruszki
 2 łyżka/ki oliwy
 2 łyżka/ki wegańskiej śmietanki sojowej
 Przyprawy: kurkuma, curry, czosnek suszony, suszona pietruszka, sól, pieprz

Przepis

1

Tofu pokrusz na suchą patelnię. Postaw na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i przyprawy: curry, kurkumę, zioła, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz szczypiorek. Smaż całość razem, aż pomidorki zmiękną i puszczą pyszny sok. To trochę trwa, także możesz w tym czasie przygotować sobie stół do śniadania.

2

Kiedy pomidorki już zmiękną, dodaj na patelnię posiekaną natkę pietruszki i smaż całość jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj dwie łyżki wegańskiej śmietanki dla kremowego efektu, trzymaj na ogniu aż śmietanka dobrze połączy się z całością. Dopraw finalnie do smaku (jeżeli jest taka potrzeba) i gotowe.

Pietruszkowa tofucznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem
(Visited 465 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *