Serniczki cytrynowe na kruchym spodzie

OcenaTrudnośćŁatwy

Pyszny i delikatny cytrynowy sernik z orzechów nerkowca. Zbalansowany w smaku i rozpływający się w ustach. Ciasto łączy w sobie wyrazisty cytrynowy smak z lekką nutą słodyczy 🍋🍋🍋

Porcje10 i więcej Porcji
Przygotowanie3 godz.Gotowanie45 minCzas łącznie3 godz. 45 min

Masa serowa
 1 szkl nerkowców
 1 szkl śmietanki kokosowej (twardej części mleczka kokosowego)
 80 ml soku z cytryny (ok 1/3 szklanki)
 ¼ szkl syropu klonowego
 1 łyżka/ki skórki startej z cytryny
 2 łyżka/ki cukru pudru
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej
Spód owsiany
 1 szkl płatków owsianych
 1 szkl mąki migdałowej (lub niepełna szklanka migdałów)
 2 łyżka/ki cukru kokoswego (można zastąpić innym cukrem lub daktylami)
 1 łyżka/ki maple syrup
 100 ml oleju kokosowego (roztopionego)

1

Nerkowce umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Odstaw do namoczenia na około godzinę, bez przykrycia. Piekarnik nastaw na 175 stopni i przygotuj blaszkę o wielkości około 20 x 20 cm.

2

W kielichu blendera, lub malaksera, umieść płatki owsiane, mąkę migdałową (lub migdały) oraz cukier. Miksuj do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników.

3

Przenieś suche składniki do średniej miski. Dodaj do nich olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia się wszystkich składników w lepką masę. Masa powinna się zlepiać kiedy złapiesz ją dwoma palcami. Jeżeli będzie za sucha, dodaj więcej oleju. Przełóż masę do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Tip: najlepiej jest nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i wyrównać szklanką z szerokim, płaskim dnem.

4

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz przez kolejne 8 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Wyłącz też piekarnik, bo do pieczenia sernika potrzebujemy niższej temperatury.

5

Nerkowce po namoczeniu powinny lekko zbieleć i napęcznieć. Kiedy nerkowce do masy będą już gotowe, ponownie nastaw piekarnik na 175 stopni. Dobrze odcedzone z wody nerkowce umieść w kielichu blendera, razem ze śmietanką kokosową, sokiem z cytryny, syropem klonowym, skórką startą z cytryny, cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania zupełnie gładkiej i bardzo kremowej masy. Spróbuj i jeżeli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem lub syropem klonowym.

6

Gotową masę serową wylej na wcześniej przygotowany i ostudzony spód. Rozprowadź równomiernie. Następnie podnieś blaszkę i lekko uderz nią o blat kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 20 minut. Kiedy brzegi sernika będą lekko zarumienione, wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na około 30 minut. Następnie przenieś ciasto do lodówki i schładzaj odkryte przez minimum 2 godziny.

8

Ciasto przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone, pokrojone w kwadratowe kawałki. Wierz sernika możesz obsypać cukrem pudrem i ozdobić skórką z cytryny. Sernik z nerkowców zachowuje świeżość przez około 4-5 dni.

Nerkowce to naprawdę świetny produkt w kuchni. Wychodzą z nich pyszne sosy do makaronów, są genialnym dodatkiem do sałatek dań kuchni azjatyckiej i dosłownie królują w świecie deserów. Ja zawsze zamawiam nerkowce z internetu w dużych kilogramowych paczkach i trzymam je w domu w słoiku. Dla mnie to must have produkt w mojej kuchni. 

Przepis na ten sernik robiłam już wielokrotnie, w tym na różne święta rodzinne, i naprawdę za każdym razem wychodził idealny. A co ważne - wszystkim smakował, bez wyjątku! Poniżej zebrałam kilka dodatkowych porad dotyczących przygotowania tego przepisu: 

  • Spód sernika można zastąpić każdym innym spodem, np. płatki owsiane i daktyle, albo po prostu kruche ciasto. Ważne jest jednak, żeby masę sernikową wylać już na upieczony (lub podpieczony) spód. 
  • Polecam pokroić go na kawałki po pierwszym schłodzeniu w lodówce i później przechowywać już w kawałkach. Jest to bardzo wygodne i nie trzeba ogrzewać ciasta za każdym razem kiedy chcemy je ukroić. 
  • Do krojenia sernika użyjcie ostrego i cienkiego noża, ta sama zasada jak przy klasycznym serniku. 
  • Proporcje cukru i soku z cytryny dostosujcie do swoich gustów, niekrórym może smakować bardziej kwaśne ciasto, a ktoś inny będzie wolał bardziej słodkie. 

Jeżeli wypróbujesz ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz jak go oceniasz. 

Składniki

Masa serowa
 1 szkl nerkowców
 1 szkl śmietanki kokosowej (twardej części mleczka kokosowego)
 80 ml soku z cytryny (ok 1/3 szklanki)
 ¼ szkl syropu klonowego
 1 łyżka/ki skórki startej z cytryny
 2 łyżka/ki cukru pudru
 2 łyżka/ki skrobi kukurydzianej
Spód owsiany
 1 szkl płatków owsianych
 1 szkl mąki migdałowej (lub niepełna szklanka migdałów)
 2 łyżka/ki cukru kokoswego (można zastąpić innym cukrem lub daktylami)
 1 łyżka/ki maple syrup
 100 ml oleju kokosowego (roztopionego)

Przepis

1

Nerkowce umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Odstaw do namoczenia na około godzinę, bez przykrycia. Piekarnik nastaw na 175 stopni i przygotuj blaszkę o wielkości około 20 x 20 cm.

2

W kielichu blendera, lub malaksera, umieść płatki owsiane, mąkę migdałową (lub migdały) oraz cukier. Miksuj do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników.

3

Przenieś suche składniki do średniej miski. Dodaj do nich olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia się wszystkich składników w lepką masę. Masa powinna się zlepiać kiedy złapiesz ją dwoma palcami. Jeżeli będzie za sucha, dodaj więcej oleju. Przełóż masę do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Tip: najlepiej jest nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i wyrównać szklanką z szerokim, płaskim dnem.

4

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz przez kolejne 8 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Wyłącz też piekarnik, bo do pieczenia sernika potrzebujemy niższej temperatury.

5

Nerkowce po namoczeniu powinny lekko zbieleć i napęcznieć. Kiedy nerkowce do masy będą już gotowe, ponownie nastaw piekarnik na 175 stopni. Dobrze odcedzone z wody nerkowce umieść w kielichu blendera, razem ze śmietanką kokosową, sokiem z cytryny, syropem klonowym, skórką startą z cytryny, cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania zupełnie gładkiej i bardzo kremowej masy. Spróbuj i jeżeli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem lub syropem klonowym.

6

Gotową masę serową wylej na wcześniej przygotowany i ostudzony spód. Rozprowadź równomiernie. Następnie podnieś blaszkę i lekko uderz nią o blat kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 20 minut. Kiedy brzegi sernika będą lekko zarumienione, wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na około 30 minut. Następnie przenieś ciasto do lodówki i schładzaj odkryte przez minimum 2 godziny.

8

Ciasto przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone, pokrojone w kwadratowe kawałki. Wierz sernika możesz obsypać cukrem pudrem i ozdobić skórką z cytryny. Sernik z nerkowców zachowuje świeżość przez około 4-5 dni.

Serniczki cytrynowe na kruchym spodzie
(Visited 187 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *