Pyszny i delikatny cytrynowy sernik z orzechów nerkowca. Zbalansowany w smaku i rozpływający się w ustach. Ciasto łączy w sobie wyrazisty cytrynowy smak z lekką nutą słodyczy 🍋🍋🍋
Nerkowce umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Odstaw do namoczenia na około godzinę, bez przykrycia. Piekarnik nastaw na 175 stopni i przygotuj blaszkę o wielkości około 20 x 20 cm.
W kielichu blendera, lub malaksera, umieść płatki owsiane, mąkę migdałową (lub migdały) oraz cukier. Miksuj do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników.
Przenieś suche składniki do średniej miski. Dodaj do nich olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia się wszystkich składników w lepką masę. Masa powinna się zlepiać kiedy złapiesz ją dwoma palcami. Jeżeli będzie za sucha, dodaj więcej oleju. Przełóż masę do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Tip: najlepiej jest nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i wyrównać szklanką z szerokim, płaskim dnem.
Nerkowce po namoczeniu powinny lekko zbieleć i napęcznieć. Kiedy nerkowce do masy będą już gotowe, ponownie nastaw piekarnik na 175 stopni. Dobrze odcedzone z wody nerkowce umieść w kielichu blendera, razem ze śmietanką kokosową, sokiem z cytryny, syropem klonowym, skórką startą z cytryny, cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania zupełnie gładkiej i bardzo kremowej masy. Spróbuj i jeżeli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem lub syropem klonowym.
Gotową masę serową wylej na wcześniej przygotowany i ostudzony spód. Rozprowadź równomiernie. Następnie podnieś blaszkę i lekko uderz nią o blat kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 20 minut. Kiedy brzegi sernika będą lekko zarumienione, wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na około 30 minut. Następnie przenieś ciasto do lodówki i schładzaj odkryte przez minimum 2 godziny.
Ciasto przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone, pokrojone w kwadratowe kawałki. Wierz sernika możesz obsypać cukrem pudrem i ozdobić skórką z cytryny. Sernik z nerkowców zachowuje świeżość przez około 4-5 dni.
Nerkowce to naprawdę świetny produkt w kuchni. Wychodzą z nich pyszne sosy do makaronów, są genialnym dodatkiem do sałatek dań kuchni azjatyckiej i dosłownie królują w świecie deserów. Ja zawsze zamawiam nerkowce z internetu w dużych kilogramowych paczkach i trzymam je w domu w słoiku. Dla mnie to must have produkt w mojej kuchni.
Przepis na ten sernik robiłam już wielokrotnie, w tym na różne święta rodzinne, i naprawdę za każdym razem wychodził idealny. A co ważne - wszystkim smakował, bez wyjątku! Poniżej zebrałam kilka dodatkowych porad dotyczących przygotowania tego przepisu:
- Spód sernika można zastąpić każdym innym spodem, np. płatki owsiane i daktyle, albo po prostu kruche ciasto. Ważne jest jednak, żeby masę sernikową wylać już na upieczony (lub podpieczony) spód.
- Polecam pokroić go na kawałki po pierwszym schłodzeniu w lodówce i później przechowywać już w kawałkach. Jest to bardzo wygodne i nie trzeba ogrzewać ciasta za każdym razem kiedy chcemy je ukroić.
- Do krojenia sernika użyjcie ostrego i cienkiego noża, ta sama zasada jak przy klasycznym serniku.
- Proporcje cukru i soku z cytryny dostosujcie do swoich gustów, niekrórym może smakować bardziej kwaśne ciasto, a ktoś inny będzie wolał bardziej słodkie.
Jeżeli wypróbujesz ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz jak go oceniasz.
Składniki
Przepis
Nerkowce umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Odstaw do namoczenia na około godzinę, bez przykrycia. Piekarnik nastaw na 175 stopni i przygotuj blaszkę o wielkości około 20 x 20 cm.
W kielichu blendera, lub malaksera, umieść płatki owsiane, mąkę migdałową (lub migdały) oraz cukier. Miksuj do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników.
Przenieś suche składniki do średniej miski. Dodaj do nich olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia się wszystkich składników w lepką masę. Masa powinna się zlepiać kiedy złapiesz ją dwoma palcami. Jeżeli będzie za sucha, dodaj więcej oleju. Przełóż masę do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Tip: najlepiej jest nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i wyrównać szklanką z szerokim, płaskim dnem.
Nerkowce po namoczeniu powinny lekko zbieleć i napęcznieć. Kiedy nerkowce do masy będą już gotowe, ponownie nastaw piekarnik na 175 stopni. Dobrze odcedzone z wody nerkowce umieść w kielichu blendera, razem ze śmietanką kokosową, sokiem z cytryny, syropem klonowym, skórką startą z cytryny, cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania zupełnie gładkiej i bardzo kremowej masy. Spróbuj i jeżeli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem lub syropem klonowym.
Gotową masę serową wylej na wcześniej przygotowany i ostudzony spód. Rozprowadź równomiernie. Następnie podnieś blaszkę i lekko uderz nią o blat kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 20 minut. Kiedy brzegi sernika będą lekko zarumienione, wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na około 30 minut. Następnie przenieś ciasto do lodówki i schładzaj odkryte przez minimum 2 godziny.
Ciasto przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone, pokrojone w kwadratowe kawałki. Wierz sernika możesz obsypać cukrem pudrem i ozdobić skórką z cytryny. Sernik z nerkowców zachowuje świeżość przez około 4-5 dni.