Błyskawiczny przepis na pyszny wegański parmezan zrobiony z migdałów i płatków drożdżowych. Choć nie ma w nim grama sera, ma prawdziwy serowy smak. Idealnie spawdza się jako dodatek do makaronów i innych włoskich dań.
Umieść wszystkie składniki w szklanym słoiku i zakręć pokrywkę. Wymieszaj dokładnie potrząsając słoikiem. Gotowe!
Przepis można urozmaicić, dodając do niego kurkumę, czy przyprawę warzywną. Dla uzyskania bardziej wilgotnej konsystencji polecam wymieszać parmezan dodatkowo z łyżeczką wody.
Dlaczego warto używać wegańskiego parmezanu?
Prawdziwy parmezan cechuje się bardzo wysoką zawartością tłuszczu oraz sodu, dlatego zdecydowanie nie jest to produkt który można spożywać bezkarnie w większych ilościach. Za to wegański odpowiednik parmezanu to źródło białka, witamin i minerałów. Do przygotowania zamiennika prawdziwego parmezanu wykorzustujemy płatki drożdżowe, które są rodzajem drożdży nieaktywnych. Mają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, są m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Migdały z kolei są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia i witaminy E.
Wegański parmezan to jedno z lepszych odkryć w mojej kuchni, zaraz obok wegańskiej czekolady z daktyli. Przygotowuje się go błyskawicznie i świetnie podkreśla smak makaronów i sałatek. W internecie są jeszcze inne wegańskie wariacje na temat parmezanu, np. w wykorzystaniem nerkowców (dla mnie za słodkie), słonecznika, dyni, czy nasion konopii (serio). Wszystkie opcje są super, spróbujcie która zasmakuje Wam najbardziej.
Jeżeli wypróbujesz ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz jak go oceniasz.
Składniki
Przepis
Umieść wszystkie składniki w szklanym słoiku i zakręć pokrywkę. Wymieszaj dokładnie potrząsając słoikiem. Gotowe!
Hej! Jak długo i gdzie najlepiej przechowywać taki “parmezan”?